Tere. Tore, et siin oled!

Blogis anname ülevaate Arula küla tänastest tegemistest nii pildis kui sõnas.

10 november 2014

Matk Roopjärvelt Äidu järveni

Juba ammu küpses mõte teha matk möödanikku. Piirkond oli Äidu ja selle küla ümbrus. Kaardi järgi otsustades võib seal praegu parimal juhul leida kunagistest taludest ehk mõne kivihunniku ja suurema puu.
Kaasas oli Volli antud vanade talunimedega kaardid, Otepää gümnaasiumist saime Ivo Kongoti 20 talu kirjeldused peremeeste nimedega ja huvitavate seikadega külaelust. Lia, kes neid radu on matkanud juba aastaid, rääkis meile huvitavat oma tähelepanekutest.

Esimene elamus oli Roopjärv oma vaikuses.  Metsapeegeldusega ja ujumissillaga. Meil ei jäänud muud üle kui vaadata ja mõtelda kas ja millal me siia ujuma tuleme.

Ja siis see algas. Esimene talu oli Roopjärve. Nüüd ainult hunnik kive tunnistamaks kunagist aega.

Vahepeal käisime Soome Laiakivi juures. Soome talu läheduses.
 Otsisime kolme valla ühist piiriposti või kivi. Puka Meegaste, Palupera Miti ja Otepää Mägestiku küla kokkusaamist tähistab kraavi, sihi ja oja nurk. Kahjuks me ristikivi ei leidnudki aga koht on väärikas Tsooru Jaanimäe taga. Need maad olid kunagi Arula mõisa all.

Ja siis nad tulid: Salusoo, Tintso, Laane, Arumäe, Ritti, Silla, Mädajärve, Oru, Liivamäe, Kaasiku,  Suuremäe talu... Kõikjal ainult aimatavad kiviread. Kui Malle ja Riina teadsid endil kodus olevat veel nende talude pilte koos peremeestega, siis praegu oli kogu see nelja kilomeetrine lõik ainult mälestused ühe või teise kivihunniku juures. See ei olnudki nii ammu kui siin elati. Maastik on ilus ja korrastatud maratonirada on ühenduslüliks nii mõnegi talu läheduses.