Tere. Tore, et siin oled!

Blogis anname ülevaate Arula küla tänastest tegemistest nii pildis kui sõnas.

21 juuli 2024

Jakob Hurt, Ernst Carl Kessler, Jaan Maior, Linda Maior Otepää kirikus ja Jaanituli Järve talus

Mis me kuulsime ja nägime täna Otepää kirikus? 

 Saime teada järgmist: 

Sel aastal täitub185 aastat eesti vaimuliku, rahvaluule- ja keeleteadlase ning ühiskonnategelase Jakob Hurda sünnist. 

216 aastat möödub Arulast pärit orelimeister Ernst Carl Kessleri sünnist.  

125 aastat möödub Jaan Maiori sünnist, kes oli Hargla ja Otepää Maarja koguduse õpetaja. Abikaasa  Linda Maior oli Otepää Maarja koguduse abiõpetaja, teine ordineeritud naisvaimulik Eestis. 


Heivi Truu rääkis põhjalikult Jakob Hurda elust ja tööst. 
Teine ettekanne oli Jaan ja Linda Maiorist. Paljudele tuli üllatusena, et Ave Kumpas kes oli eesti muusikapedagoog on nende tütar, kelle tuntumate õpilaste hulgas on Maarja-Liis Ilus, Hanna-Liina Võsa, Kaido Põldma. 
Ave Kumpase tunnustuste hulka kuuluvad:  Valgetähe medaliklassi teenetemärk, Riho Pätsi Koolimuusika Fondi stipendium ja Tallinna ülikooli sajandi vilistlane. 

Maiorite imelises peres Otepääl kasvasid muusika ja kultuurihariduse keskel lapsed, kes jätkasid vanemate elutööd.
 Ave Kumpas Maior meenutab: meie kodus toimusid pidevalt kontserdid, näitused, kokkusaamised, üritused – sellest kujunes omamoodi alevi kultuurikeskus. Meie, lapsed, olime kõikidesse neisse tegemistesse kaasatud: kuulasime ja panime tähele, terve see keskkond avaldas meile mõju. Hiljem olen mõelnud, et minu muusika juurde jõudmine oli loomulik ja ootuspärane, sest mu lapsepõlv oli muusikat täis. Isa mängis viiulit ja ema klaverit, ema läks veel 50-aastasena orelimängu õppima. Kogu pere oli musikaalne. Lapsepõlvele mõeldes meenuvadki mulle eelkõige muusika ning armastus ja üksteisest hoolimine. Meie peres ei kurjustatud ega riieldud lastega. Me pole omavahel elu jooksul mitte kordagi tülitsenud. Meiega koos elasid ka vanaema ja vanaisa. Vanaema oli see, kes meile õhtuti magamamineku eel lugusid vestis ning kirikulaule ja rahvalaule laulis.


Sander Mändoja, meie Arulast, on leidnud veel ajaloolisi fakte Ernst Carl Kessleri elust ja tegemistest maailmas. Ta tänab ka Kessleri tamme ümbruse korrashoidjaid ja tähistajaid. 
Sander Mändoja ettekannet loe siit.


Kirikuvõlvide all kõlab inglihäälne ansambel lisades hingehellust tänasesse päeva 
 
Tänulikud kuulajad sel tähtsal, ajaloolisel päeval Otepää kirikus



Jaanituli Järve talus 

Hea Arula rahvas!
Selle aasta jaanipühad on nüüdseks möödanik ja rõõm on meenutada läinud reedel toimunud Arula jaanitule pidustusi.
Oli väga tore Järve talus paljudega teist kokku saada. Saime koos juttu ajada, tantsu lüüa, muusikat kuulata, uhket jaanituld nautida ning lustida. Suur aitäh kõigile, kes üritusse panustasid, kas siis mõtte, teo, hea sõna, oma kohalolu, toitude-jookide, osaluspanusega või mõnel muul viisil. Aitäh ka neile, kes küll sel korral tulla ei saanud, aga kirjutasid või helistasid ja teada andsid, et on mõtetes meiega ning järgmisel korral püüavad kindlasti kohal olla. Eriline tänu ja kummardus läheb Järve talu pererahvale, kes meid lahkelt vastu võtsid ja mõnusat äraolemist pakkusid!
 Sel suvel saame kindlasti veel kokku. Tänaseks on juba teada, et 21. juulil kell 14 toimub Otepää kirikus Hurda ja Kessleri päev, mille korraldamisse ka meie külaselts õla alla on pannud. Täpsema info saadame ürituse lähenedes.

Tänu ja tervitustega

Marika
Arula külavanem