Tere. Tore, et siin oled!

Blogis anname ülevaate Arula küla tänastest tegemistest nii pildis kui sõnas.

01 september 2018

Kõik teed viivad Arulasse Otepääl

30. augustil, neljapäeval, kohtusime raamatuhuvilistega Otepää Linnaraamatukogus 

29 raamatusõpra kuulasid meie "päästetud pärimuste" kokkupanemise lugusid. Lood pole mõeldud ainult lugemiseks, vaid ikka edasirääkimiseks. Paljude rahvaste uskumustes öeldakse, et jumal elab seal peres, kus rahvajuttudest lugu peetakse. Sinna ei pääse ka kurat ligi, sest jutud saavad ise toast õue pugeda ja maja oma kaitse alla võtta. Lugude vestjale antakse kõik patud andeks. Mauri Mändoja kunagi aasate eest kirjapandud lood olid raamatu "seemneks". Esialgse raamatu tagasihoidlik maht paisus saja leheküljeliseks. 110. pildiga illustreeritud raamat muutus värvilisemaks, kvaliteetsemaks kui algul planeeritu, aga saime hakkama.

Külavanem Voldemar Tasa rääkis meie külaseltsi soovist ja otsusest jäädvustada kohalik kultuuripärand trükisõnasse. Kogumikuga tähistame nii EV100 kui ka Arula kirjaliku esmamainimise 600. aastapäeva. Inspiratsiooniks oli Jakob Hurda hull idee, üleskutse koguda kokku eesti rahvapärimus, millest möödub tänavu 130 aastat. Kogutud on lugusid nii minevikust kui tänapäevast. Mõned lood on tuttavad, mõned uued. Kuna Arulasse jõuavad viis suuremat teed, siis nii on nad ka raamatus esitletud. Kõik teed algavad kuskilt mingite objektide või lugudega ja jõuavad kirjeldustega Arula mõisa südamesse. Volli aitas need objektid kaardile kanda. Mõnikord võib ühe numbri all olla mitu lähestikku olevat lugu. 

Mauri muheleb (paremal) ise ka, kui palume tal rääkida kivide leidmise lugude üksikasju. Ta räägib Emalättest, Soome Laiakivist, Anuristikivist ja Roland Seeri illustratsioonidest, mida oleks võinud rohkemgi olla. Ajalooline lugu raamatus on ka Arula viikingiaegse sõrmuse leidmisest ja Arula küla vapile jõudmisest, Struve meridiaanikaare Arula punkti taasavamisest ja paljust muust. 
Raamatu kokkupanemise käigus sai ka selgeks, et atraktiivsete objektide viidastamine on oluline. 
Väsimatu otepäälane Aili Miks, kes on meie külaga seotud, jagas Arula külale tunnustust ja lubas ka meie ajalooveebi täiendamiseks materjali tuua. 

Jutuvestja Helju Kalme austas meid oma kohaloleku ja hea sõnaga. Saime talt kingituseks plaadi, kus papa Kreutzwaldi õueteater esitab: "Umatsõs tett Kreutzwaldi jutussõ´ võro keelen ja meelen". Emalätte jutud ja Kreutzwald, see meid võrukestega ühendabki. 
Suured tänud Otepää Linnaraamatukogu perele meid vastuvõtmast ja toetamast. Kuna vallavanem Kaido Tamberg ja volikogu esimees Jaanus Barkala olid hõivatud üritusega "Sada salmi Pühajärvest", saime neile oma raamatut tutvustada järgmisel päeval. 
Olge kõik tänatud kes leidsid kiirel ajal võimaluse esitlusele tulla. Täname Monika Otrokovat, kes tegi kõik need pildid. Erilised tänud Piret Palutederi, Paavo Mändoja ja fotograaf Andra Kirna peredele. Muidugi täname KOP-i, kõiki toetajaid ja koostöötegijaid raamatu ilmumisele kaasaaitajaid. Raamatu trükkimist rahastas Rahandusministeerium SA Kodanikuühiskonna Sihtkapitali  (KÜSK) vahenditest. 

Tunnustus tegijatele tuli kohe: 
See teie raamat vajab mitmekordset läbilugemist. Ta on nii väga tihe. Igal real on kaal. Nii palju tarkust koos! Tunnen isiklikku uhkust, et olen tuttav inimestega, kes on sellise raamatu valmis teinud. Ja üldse - kõiki sõnu, mis mul oleks vaja öelda, ei olegi kirjapildis olemas, nad on mul sees. Tead küll, kus selliseid sõnu hoitakse!